Får man skattefradrag på forbrukslån?

Renten på norske forbrukslån kan virke skremmende høy for mange, men det man da kanskje ikke er klar over er at den reelle utgiften i renter og gebyrer er lavere enn hva man først kan tro. For som mange ikke vet, så får man faktisk skattefradrag på forbrukslån – rettere sagt på rentene du betaler på lånet. Med dette skattefradraget så blir de reelle utgiftene til et forbrukslån 28 prosent mindre enn hva tallene fra banken sier, så da behøver det slettes ikke være så ille.

Så mye får du i skattefradrag på forbrukslån

Det er staten som har bestemt at det skal gis skattefradrag på alle utgifter til renter og gebyrer, uavhengig av lånetype. Det betyr at man får det samme skattefradraget på forbrukslån som man får på et boliglån eller andre typer lån. Skattefradraget ligger i skrivende stund på 28 prosent, som betyr at hvis du betalte 1000 kroner i renter på et forbrukslån i løpet av et kalenderår, så kan du skrive av 280 kroner på skatten. Det er dog ikke sikkert at dette fradraget føres opp automatisk, så her må man være påpasselig når selvangivelsen skal fylles ut.

Fradraget gjelder også gebyrer du betaler på lånet, inkludert etableringsgebyret. Er det snakk om et stort etableringsgebyr på for eksempel 2000 kroner så kan det absolutt være verdt å utnytte skattefradraget på dette. Også termingebyret gir fradrag, og totalt sett over en lang nedbetaling av et forbrukslån vil det være verdt å føre opp selv de små utgiftene.

Hvordan få skattefradraget?

Det er viktig å tenke på at det er kun renter du har betalt i forrige kalenderår som du kan kreve fradrag på det kommende året. Det vil si at hvis du ikke har betalt rentene dine før etter nyttår, så får du heller ikke fradrag det aktuelle året. Utover dette vil mange banker automatisk rapportere inn hvor mye du har betalt i renter til skattemyndighetene, slik at dette automatisk dukker opp på selvangivelsen og gir deg rett til skattefradrag.

Men mange ganger vil ikke alt av renter og gebyrer være oppført i selvangivelsen, og da må man selv gjennomgå betalingsdokumenter og fakturaer for å se hvor mye man har betalt i renter og gebyrer på forbrukslånet. Kanskje vil også du også ble bedt av Skatteetaten om å dokumentere dette, og da lønner det seg å ha tatt vare på de ulike fakturaene.

http://www.dinside.no/933364/refinansiering-kan-gi-skattefradrag